Samenvatting

Behandeling

FAQ

Voor en na foto’s

FAQ

Prijs per zone

1 zone: €125
2 zones: €205
3 zones: €275

Behandeltijd

15 minuten

Controle

Na 2 weken

Effectief

3 – 6 maanden

Wat zijn kraaienpootjes

Kraaienpootjes zijn rimpels in de ooghoeken. In tegenstelling tot expressielijnen of rimpels op andere delen van het gezicht, kunnen kraaienpootjes er uitgesprokener of dieper uitzien op je huid.

De belangrijkste oorzaken van kraaienpootjes zijn:

 • Verlies van huidelasticiteit en collageen met de jaren
 • UV-blootstelling

Kraaienpootjes hebben verschillende namen, waaronder:

 • Lachrimpels
 • Dynamische rimpels

Hoe ontstaan kraaienpootjes

De huid rekt uit en heeft elasticiteit. Wanneer er aan getrokken wordt of druk op wordt uitgeoefend, neemt de huid haar oorspronkelijke vorm weer aan. Maar naarmate je ouder wordt, verliest je huid deze elasticiteit, waardoor er zich rimpels gaan vormen. Een belangrijke reden hiervoor is dat de productie van elastine en collageen (verantwoordelijk voor de elasticiteit van je huid) afneemt met het ouder worden.

Herhaalde spiersamentrekkingen als gevolg van met de ogen knijpen, wenkbrauwen optrekken of fronsen zorgen ervoor dat je huid gaat plooien en rimpels krijgt, waardoor geleidelijk rimpels in het gezicht ontstaan.

Hoewel blootstelling aan UV-straling en leeftijd een belangrijke rol spelen bij de vorming van kraaienpootjes, kunnen kraaienpootjes, zoals gezegd, op elke leeftijd ontstaan. In tegenstelling tot andere rimpels, kunnen kraaienpootjes al halverwege de twintig zichtbaar zijn; bij sommige mensen die geen goede huidverzorging gebruiken zelfs eerder. Maar hoe dan ook, ze zijn niet te voorkomen.

De reden dat ze eerder zichtbaar zijn dan andere soorten rimpels naarmate je ouder wordt, is een dunne huidlaag en een gebrek aan olieklieren rond je ogen. Als je huidelasticiteit rond deze dunne huidlaag afneemt, kan je huid niet meer terugvechten naar de oorspronkelijke staat zoals vroeger.

Wat is botuline toxine A

Sanaetio gebruikt het merk Azzalure® van Galderma. Azzalure® is een lokale spierverslapper die is geadapteerd van het botuline toxine type-A van Dysport® en is speciaal ontworpen voor gebruik bij esthetische indicaties.

Botuline toxine A is een natuurlijk voorkomend eiwit wat gevormd wordt door een bacterie. Het blokkeert, na injectie, de zenuwimpuls waardoor de spier ontspant. Deze spier veroorzaakt lijntjes of rimpels. Bij gerichte injectie doet de botuline toxine A deze rimpels verminderen tot verdwijnen. Tevens zorgt dit ervoor dat de rimpels zich niet verder kunnen ontwikkelen, niet dieper of scherper worden. Het is geen filler.

De hoeveelheid gebruikte botuline toxine A is zeer laag en is niet giftig en blijft daar op de plek waar het geïnjecteerd wordt.

De werkzaamheid zit tussen de 3-6 maanden en de behandeling zal dus herhaald moeten worden om het bij te houden. Het effect start na 3-5 dagen na de injectie en is maximaal na 2 weken.

Bij een eerste keer wordt er een controle afspraak na 2 weken gemaakt om samen het resultaat te bekijken. Het effect is verzachtend, vriendelijk. Het verminderd rimpels of laat deze geheel verdwijnen.

Hoe botuline toxine A voor kraaienpootjes werkt

Botuline toxine A is een snelle behandeling (zo’n 15 minuten) die werkt onder het huidoppervlak. Het vermindert tijdelijk de onderliggende spieractiviteit die leidt tot kraaienpootjes.

De botuline toxine A behandeling wordt met zeer fijne naaldjes direct rond je kraaienpootjes geïnjecteerd.

Wanneer mag je geen botuline toxine A gebruiken:

 • Zwangerschap en borstvoeding. 4 weken na de botuline toxine A behandeling mag/ kan je zwanger worden.
 • Myasthenia Gravis
 • Amyotrofische Lateraal Sclerose
 • Eaton Lambert syndroom
 • Infectie in het gebied van injecteren
 • Gebruik van de volgende antibiotica: Gentamycine, Tobramycine en Akramycine (kunnen het effect versterken)
 • Verlamming van de spieren (wel mogelijk aan contralaterale zijde)
  MS

Welke bijwerkingen kunnen er optreden bij een botuline toxine A behandeling?

De bijwerkingen van botuline toxine A kunnen zijn een blauwe plek en/of rode bultjes op de plaats van injecteren, wat na enige uren tot dagen wegtrekt. Het zijn kleine kortdurende injecties, bijna pijnloos. Verder kent het product eigenlijk nauwelijks bijwerkingen. In uitzonderlijke gevallen kan er tijdelijk hoofdpijn optreden door gewenning en ontspanning van de spiertjes naast een, zeer zeldzaam voorkomend complicatie een afhangend ooglid. Deze complicaties zijn niet blijvend en verdwijnen vanzelf. Mocht dit, onverhoopt, toch voorkomen dan kan hier naar gekeken worden. In enkele gevallen is een medicijn mogelijk.

Herstellen van de kraaienpootjes behandeling met toepassing van botuline toxine A

De hersteltijd voor de behandeling is kort als u het vergelijkt met andere cosmetische procedures. U kunt direct na de behandeling naar huis, indien u geen bijwerkingen ondervindt bij je behandelaar.

Het herstel thuis is ook ongecompliceerd. Je kunt je gezicht wassen en make-up dragen op dezelfde dag als de behandeling. U kunt weer aan het werk. Maar, wat je niet mag doen is wrijven in de huid rond je ogen, omdat dit kan leiden tot verplaatsen van de botuline toxine A uit de behandelde zone. Ook raden we sporten af en het vermijden van druk en warmte, zoals het dragen van een hoed of cap en/of sauna, de eerste 24 uur.

Hoe voorkom je kraaienpootjes

De enige manier om kraaienpootjes te voorkomen is door nooit te lachen, scheel te kijken of te fronsen. Dit is uiteraard onmogelijk en daarom investeren veel mensen in technieken om deze V-vormige rimpels te verminderen of weg te werken.

Om te beginnen kun je je insmeren met zonnebrandcrème om jezelf en je huid te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Blootstelling aan UV-stralen is de meest voorkomende reden waarom de huid haar elastine en collageen verliest.

Je loopt een nog groter risico als je rookt, omdat roken de biochemische processen in gang zet, waardoor je huid sneller veroudert. Maar zelfs als je nooit een sigaret opsteekt en je je elke dag insmeert met zonnebrandcrème, krijg je kraaienpootjes.

Geen nood, er zijn tal van producten en technieken om ze te helpen verminderen, en het gebruik van botuline toxine A is nu een populaire manier.

Resultaten van een kraaienpootjes behandeling met gebruik van botuline toxine

Over het algemeen zal je de resultaten pas na enkele dagen opmerken. Na een paar dagen kunnen de spieren rond de ogen zich ontspannen. Resultaten duren meestal ongeveer vier maanden, of iets langer. Het op continue basis gebruiken, kan het zeer effectief zijn. Je moet om de paar maanden vervolginjecties krijgen van je behandelaar om de gladheid rond je ogen te behouden.

Veelgestelde vragen over een kraaienpootjes behandeling

Priscilla Vos - Eigenaar van Sanaetio. Een cosmetische kliniek in Almelo.

Priscilla Vos
Uw behandelaar

Big registratienummer: 79048229501
Lid van NVCG als toehoorder categorie A
Cosmetisch arts KNMG

Verschillende behandelaars bieden cosmetische behandelingen aan. Bijvoorbeeld cosmetisch artsen, plastisch chirurgen, huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten. Maar niet iedere behandelaar mag zomaar (medisch) cosmetische ingrepen uitvoeren. Zo mogen botox en filler alleen door een bekwame arts worden ingespoten.

Bekijk op deze pagina op de site van de Nederlandse overheid handige informatie omtrent dit onderwerp.

Mag mijn behandelaar de cosmetische ingreep uitvoeren?

Dit raden wij wel aan. Een eerste consult zorgt ervoor dat je volledig geïnformeerd bent voordat je met de kraaienpootjes behandeling begint. Voor optimale resultaten hechten wij groot belang aan voorlichting en een geïnformeerde cliënt.

Over het algemeen meldt Dermatologische Chirurgie milde tot matige bijwerkingen bij de meeste mensen die Botox voor kraaienpootjes gebruiken. Zodra je Sanaetio verlaat, kun je een beetje roodheid en zwelling rond je ogen opmerken. Kleine blauwe plekken zijn ook mogelijk

De doseringen die gebruikt worden zijn zo laag dat ze niet gevaarlijk zijn.

Hoewel het een zeer populaire behandeling is, heerst bij sommigen de vrees dat het een schadelijke stof is met een hoog risico op blijvende schade. Er zijn echter talrijke klinische studies geweest die keer op keer bewijzen dat dit injecteerbare middel als zeer veilig wordt beschouwd met minimale risico’s en bijwerkingen.

Niettemin is het bij elke injecteerbare behandeling belangrijk om een gekwalificeerde arts met specialistische en bewezen ervaring te vinden. Als de injectie niet vakkundig wordt toegediend, kan deze zich namelijk onbedoeld verspreiden naar andere gebieden, wat kan leiden tot spierverslapping op de verkeerde plaats.

Het andere uiterste is dat te veel of te vaak injecteren kan leiden tot een bevroren uiterlijk.

Gelukkig zijn de resultaten in beide gevallen nooit blijvend en verdwijnen ze geleidelijk na drie tot zes maanden.

24 uur niet sporten: Lichaamsbeweging verhoogt de bloedsomloop in het lichaam, ook in het gezicht, waardoor je gezicht gaat blozen en rood wordt als je sport. Deze verhoogde circulatie is geweldig voor je huid, maar verhoogt de kans dat sommige of alle injectables het gebied via zweet verlaten voordat ze volledig door het neuromusculaire knooppunt zijn geabsorbeerd.

Vier uur geen druk uitoefenen op de behandelde zones: dit omvat het dragen van strakke hoeden of petten of ijszakken die tegen de huid drukken Ook hier lopen we het risico dat de injectable zich verspreidt en inwerkt in een zone waar we dat niet willen. Je kunt je gezicht diezelfde avond nog wassen, maar we raden je aan een dag te wachten met het gebruik van harde scrubproducten.

Hoe vaker de behandeling wordt uitgevoerd, met een minimale tussenperiode van 3 maanden, hoe langer het duurt voordat het effect van botuline toxine is uitgewerkt.

Wilt u een afspraak maken voor een kraaienpootjes behandeling? Bel ons dan op +31 6 2170 5710 of start direct een chat via Whatsapp door op de knop hieronder te klikken.

Maak een afspraak

Sanaetio beveelt Skinceuticals aan

Wil je meer informatie over Skinceuticals of heb je er vragen over?

Neem dan contact op